Değerli üyelerimiz,
Bu bölümde; yazıcı markalarının farklılıklarını, yazıcıların çalışma sistemlerini,
kartuşların üretim şekillerine göre özelliklerini, eski kartuşlar için yapılan işlemler ile
bilgileri bulacak, tüm bunların fayda ve zararlarını göreceksiniz.
Ayrıca, kartuşlar alanında yapılan suistimaller hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.
Tüm bunların sonucunda; hangi marka yazıcıyı kullanıyor olursanız olun, kartuşlarınızı
nereden alıyor olursanız olun, neyin ne olduğunu bilerek tüketim malzemelerinizi alacaksınız.
Ve bu bilgilerden sonra diğer bölümlerimizde de, kalitesiz-kaliteli-sahte-orijinal kartuşların
nasıl ayırt edebileceğinizi öğrenecek, testlerini yapabilecek ve birim kopya maliyetlerinizi
nasıl hesaplayabileceğinizi öğreneceksiniz.
Artık siz değerli PIVOT üyelerimiz de, yıllarca bizlerle çalışan diğer müşterilerimiz gibi yazıcılar alanında "bilinçli tüketicilerimizden" olacak, nereden alırsanız alın
neyin ne olduğunu-neye-niçin ve ne kadar ödediğinizi bilenlerin arasında yer alacaksınız.
Bu bilgiler her zaman elinizin altında yer alacak ve bizlere ulaşan tüm üyelerimize de birebir diyaloglar ile yardımcı olacağız.
YAZICI MARKALARI
Kartuş dediğim tüketim malzemesinin 'ne' olduğunun daha iyi anlaşılabilmesi için
öncelikle anlatıma, yazıcı markalarının farklarından başlamakta yarar görüyoruz.
Çünkü her marka aynı kalitede değildir ve kartuşlar da buna göre farklılık gösterir.
Yazıcı markalarının 'orijinal kartuş' özelliklerini anlatırken bu konu önem taşıyacaktır.
O nedenle markaları iki gruba ayıracağız:
Birinci grup markalar:
kimi marka yazıcıların mucididir ve tüm araştırma-geliştirmelerini bu yönde yapar, bu alanda yüzlerce patentlere sahiptirler, diğer bir marka mucidi olmasa da uzmanlık alanını bu yönde geliştirir, tüm geliştirme ve yatırımlarını bu alana yaparak uzmanlaşmıştırlar.
Bu markaların uzmanlıklarının getirdiği en önemli fark ise, makinelerinin kapasiteleri, dayanıklılıkları ve uzun ekonomik kullanım ömürleridir. Daha pahalıdırlar ama kullanım süreleri açısından bu marka makinelerden birini uzun yıllar kullanırken, aynı süre zarfında ikinci grup bir markalardan 2-3 adet yazıcı tüketirsiniz. Ekonomik ömrün dışında asıl en büyük kazancınız ise tüketim malzemeleri ve yedek parça fiyatlarıdır. Görüntü kaliteleri ve çekim kapasiteleri çok yüksektir ve diğer ikinci grup markalara göre daha ucuzdur. 3-4 kartuş alımındaki fark ile makineler arasında ödediğiniz farkı çıkarır, yıllar boyunca kat be kat maksimum reel kazanç elde edersiniz. Belki de bu bahsettiğim markalardan biri 30 yıldır hala masanızda size hizmet veriyordur.
Bu tarz markaları ayırt edebileceğiniz en önemli nokta ise, büro makineleri ve yazıcıların dışında başka ürün gamında isimlerini göremezsiniz.
İkici grup markalar ise;
marka değerini kullanıp farklı alanlarda faaliyetler gösterirken, büro makineleri ve yazıcılarda da isimlerini kullanırlar. Birçoğu kendi üretim tesislerinde değil, dışarıda "fason" tabir ettiğimiz şekilde başka firmalara ürettirirler ve logolarını bastırırlar. Bu tarz firmaların yazıcılar dışında, buzdolabından dikiş makinesine, televizyondan iş makinelerine ve cep telefonlarına kadar birçok alanda ürünlerini görürsünüz. Biz bu tip üretilen yazıcılara, televizyon-telefon-bilgisayarlardan da âşina olduğunuz tabir ile 'toplama üretim' diyoruz. Yazıcılarının fiyatları biraz daha ucuzdur, model adı olarak yenilerdir ama içerisinde kullanılan teknik sistemler daha eski, kartuşları oluşturan parçalar dayanıksız, toner tozlarının kalitesi düşüktür. Böyle olunca, birinci grup markalar gibi uzun yıllar boyunca kullanamazsınız, kartuşlarında görüntü kalitesine ve çekim kapasitelerine ulaşamazsınız.
Aynı segment birinci grup markanın kartuşu ile ikinci grup markanın kartuşunu kıyasladığınızda
yarı yarıya oranına kadar varan daha az çekimler yaptığını göreceksiniz. Kısacası, ucuz etin yahnisi biraz pahalı oluyor. Dolayısıyla, ikinci grup markaların orijinal kartuşlarından, birinci grup markaların kartuşlarında elde edilen performansları beklememek gerek. Ancak şunu belirmemiz gerekiyor ki, ikinci grup markaların orijinal kartuşlarının kaliteleri ve çekim kapasiteleri, bu markalara 'muadil' olarak satılan birçok kartuşa göre çok daha yüksektir. Bu kıyaslama, iki grup marka arasındaki 'orijinal kartuşlar' arasında yapılmıştır.
(Bu noktanın daha iyi anlaşılabilmesi bu konuyla ile ilgili ticari bir anımızı paylaşmakta fayda görüyoruz;
ülkemizin önde gelen ve uluslararası çalışan büyük bir halı fabrikası, ürün broşürlerini, yeni aldıkları ikinci grup markalardan birinin lazer makineleri ile hazırlamakta, dış ülkelerdeki müşterileri bu broşürlere bakarak siparişlerini oluşturmaktaydılar. Ancak, gemiler dolusu giden halılar geri iade olmaya başlamıştı. Çünkü halılarda renkler çok önemlidir. Müşteri, broşürde gördüğü halı dokusundaki renkleri seçer ve siparişlerini bunlara göre oluştururlar. Gördükleri renkler ile gelenler farklıydı. Bizler de, sektörünün en büyüğü olan birinci grup bir markanın müdürlüğünü temsil ediyorduk.
Geç de olsa bizlere ulaştılar ve sorunlarını anlattılar. Derhal temsil ettiğimiz birinci grup markanın sistemlerini kurduk ve bir daha bu sorunu yaşamadılar. Kurduğumuz makinelere biraz daha fazla ödeme yaptılar ama bu kaliteye kavuşmalarına rağmen, broşürlerinin işletme maliyetlerini ise yarı yarıya düşürdüler. Zira bu markalar, dediğimiz gibi alanının uzman markalarıdır ve bütün işleri sadece alanında kendini geliştirmektir. Gelişimin getirdiği sonuçlar da kaçınılmaz olarak, kaliteli makineler, kaliteli malzemeler ama daha düşük maliyetler olmaktadır.
Tabi sektörünüz ve yazıcıları kullanım kapasiteleriniz bu örneğin size hitap etmediğini düşündürecektir. Ama bilmeniz geren nokta şu; ister devasa sistemler olsun, ister masanızdaki küçük bir yazıcı;
bu markaların görüntü kaliteleri-çekim performansları-ömürleri ve en önemlisi işletme maliyetlerinin (birim kopya masrafı) sizlere aynı oranda yansımasıdır. Marka imajları bunu gerektirir çünkü başka işleri yok.)
LAZER YAZICILARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ
Belirtmiş olduğumuz üzere, yazıcı markalarının farklılıkları, yazıcıların da çalışma
sistemlerini etkilemektedir. Kartuşları tanıyabilmemiz için diğer bir adımda da,
yazıcıların çalışma sistemlerini bilmemiz gerekiyor.
Çok fazla teknik konularla kafanızı karıştırmadan basitçe anlatırsak;
lazer yazıcılar; kartuş içerisinde bulunan ve "toner tozu" denilen kimyasal bileşen ile karışık renk pigmentlerini içeren partiküllerin, "elektromanyetik" çalışma prensibi ile bu özelliklere haiz parçalar ile (drum, manyetik merdane, şarj merdanesi, statik alt merdane ve tüm bunlara elektrik akımı taşıyan aksamlar) görüntü oranında taşınarak kağıda aktarılarak, "ısı" sistemiyle kağıda eritip sabitleyerek çalışan makinelerdir ve bu işlemi sağlayan "fırınlama ünitelerine" sahiptirler. (fırın üniteleri tek parçadan oluşmadığı için sizleri detaylara boğmadan bundan sonra "fırın ü